Kunstuitleen HA-15 Harlingen

Al vanaf € 5,50 per maand heeft u een kunstwerk in huis.

Dickey Salverda

Van jongs af aan is Salverda gefascineerd met tekenmateriaal bezig en wat je er allemaal mee kunt doen. Ze ontdekte dat ze er haar eigen werkelijkheid mee kon scheppen en daardoor ontstond later tijdens haar studie aan de Academie voor Expressie & Communicatie ook automatisch de behoefte om bij de persoonlijke verslagen illustraties te maken. Na de Academie volgde ze nog een modeopleiding in Amsterdam waar ze allerlei materialen kon onderzoeken zoals pastelkrijt, inkt, olieverf, aquarel om na allerlei experimenten het medium acrylverf te gaan gebruiken.

“Op een doek kan ik alles loslaten”, zo vertelt ze. Van realistisch werd mijn werk steeds abstracter  en de vrijheid die ik hierin bleef past beter bij me en de kijker ziet wat hij denkt te zien. Dit impliceert niet dat dit mijn  intentie is geweest, dat vind ik het intrigerende aan de interactie tussen de mens achter het schilderij en de toeschouwer. Maar ik kan ook gegrepen worden door gebeurtenissen waar ik dan een beeld bij krijg wat ik wil schilderen, dit kan alles zijn, ook politieke kwesties. Ik heb regelmatig vertoeft in het buitenland ook in culturen waar andere waarden en normen gelden en mensenrechten niet zo nauw werden genomen. Daardoor voelde ik ook de behoefte om aandacht te geven aan de slavernij. De ‘DOOR OF NO RETURN’ verteld de tragedie hiervan in een simpel beeld van een openstaande deur met uitzicht op een haven die de slaven verscheepte oa vanaf Cape Coast Castle in Ghana waar deze deur zich nog steeds bevindt, ook Nederlanders dreven slavenhandel wat mede heeft gezorgd voor de economische bloei, De Gouden Eeuw.

Slaven werden buitgemaakt in stammenoorlogen en de overwinnaars verkochten de krijgsgevangenen als slaven aan de Europeanen. Ze werden gebrandmerkt, zaten in ondergrondse kerkers dicht op elkaar zonder sanitaire voorzieningen en minimaal voedsel. Zwakken, zieken, zwangere vrouwen werden aan hun lot overgelaten of over de muur of overboord gezet. Ontsnappingspogingen of weigering van sexuele diensten werd zwaar bestraft. Ongeveer 60 miljoen slaven zijn getransporteerd waarvan zo’n 40 miljoen voortijdig overleden. Vanaf 1865 VS en 1888 Brazil  verbieden de laatste landen het gebruik van slaven. Ik hoop dat men zich realiseert dat de geschiedenis die deze zwarte bladzijde wil verdringen in ons collectieve geheugen nog steeds wereldwijd in wat voor vorm ook bestaat. Salverda exposeerde eerder in Zuid Holland en Friesland