Kunstuitleen HA-15 Harlingen

Al vanaf € 5,50 per maand heeft u een kunstwerk in huis.

Kunstwerk van de Maand augustus 2017.

Brigitte Duin kiest een werk van Joanne Zegers als Kunstwerk van de Maand augustus 2017. Het is een schilderij van 55 x 55 cm zonder titel, van olieverf op paneel.

Brigitte geeft de volgende toelichting:
‘Als Kunstwerk van de Maand heb ik een werk van Joanne Zegers gekozen. Het is ‘zonder titel’, dat laat de kijker alle ruimte. Voor mij is het werk een landschap, een magisch landschap. Er is licht en water en een opwaartse (of toch een neerwaartse?) beweging. Er valt veel te zien en te ‘voelen’ aan dit schilderij. Ook de nuance in kleur vind ik erg mooi en subtiel.
Een kijkje op de website van de kunstenaar geeft prijs dat haar werk vaak over ‘de overkant’ gaat. Heel precies duiden kan ik de overkant niet. Ja, het is de overkant van het water, dat voelt iedereen wel op zijn klompen aan. Maar aan ‘deze kant’ voel je de verwondering over het water dat merkwaardig wit afsteekt tegen die overkant. Het aparte is dat het witte water zelfs nog wel dreigender overkomt dan de donkerte van de overkant.
Net als het water boeit die overkant me wel. Vooral omdat je van het zwarte gedeelte verwacht dat het fikse donderbuien zijn, maar de donkere wolken lijken wel vanaf de grond op te stijgen en hun regenbuien de lucht in te spuiten. Onheilspellend zijn ook de blauwgroene kleuren van de lucht, waarvan de dreiging voelbaar is.
Is dit nu een somber schilderij, met zijn veelzeggend weinige kleuren, wat zwart en wit en vleugjes groen en blauw? Nee, daarvoor zit er te veel beweging in dit stille landschap dat blijft intrigeren, ook na lang kijken’.